Mot bakgrund av den höga smittspridningen i Norden och den nya omikronvariantens ökade utbredning kommer covidbevis hädanefter att krävas för inresande från alla länder, även från Danmark, Finland, Island och Norge. Dessutom utökar Folkhälsomyndigheten rekommendationen om testning efter ankomst, så att alla resenärer från utlandet ska testa sig för covid-19 så snart som möjligt efter inresa i Sverige – oavsett vaccinationsstatus och även om man haft covid-19 det senaste halvåret.

De nya kraven ska gälla från den 21 december, med undantag för vissa grupper. Särskilda rekommendationer kommer att gälla för personer som arbetspendlar över gränsen eller studerar i ett annat land.

Folkhälsomyndigheten kommer också att införa nya rekommendationer för större cuper och läger för barn och ungdomar. Men fler åtgärder kan komma inom kort. Det kan bland annat handla om vaccinationsbevis även på restauranger och gym.

– Vi behöver förbereda oss för en förvärrad situation och en ökad belastning på sjukvården som följd, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under en pressträff på torsdagen.

Tanken är dock inte att de väntande åtgärderna i nästa vecka ska påverka våra möjligheter att fira jul, säger hon.

– Men vi behöver fira och umgås med lite extra omtanke. Välj de mindre kalasen.

Socialminister Lena Hallengren (S) avslutade presentationen med att återigen uppmana till vaccination.

– Genom att fler vaccinerar sig och fler följer rekommendationerna kan vi minska smittspridningen. På så sätt gör vi jobbet lättare för vårdpersonalen som har slitit hårt under hela den här pandemin. Det är helt enkelt för att alla ska kunna få en god jul.