Tidigare i veckan rapporterade flera medier om ett coronautbrott på en avdelning på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg efter en personalfest med runt 400 deltagare. Det är inte klarlagt hur de anställda har smittats, men 20 av de 30 som konstaterats smittade med covid-19 hade deltagit i en utbildningsdag med covidtema och på en efterföljande personalfest på ett hotell i Göteborg för två veckor sedan.

Nu skärper Västra Götalandsregionen reglerna för sina medarbetare och tillåter inga sammankomster med fler än 20 personer, rapporterar lokala medier. Därmed blir det stopp för julbord och julfester de kommande veckorna. Medarbetarna uppmanas också att jobba hemifrån om möjligt och att se till att möten genomförs digitalt.

Regiondirektören Ann-Sofi Lodin säger till P4 Skaraborg att man hade hoppats kunna undvika den här situationen, men att det är på större tillställningar som smittan sprids just nu.

– Vi tycker att det är jätteviktigt att vi värnar om våra medarbetare men också vår kapacitet som ansvarig för hälso- och sjukvården, så att vi inte får för stor sjukfrånvaro.

Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger i en tv-intervju med Expressen att man bör fundera över hur lämpligt det är med julbord just nu.

– Det är inte förbjudet, men man bör ta hänsyn till det ökande antal fall som vi haft den senaste tiden. Och man får vara beredd på att det kan komma fler åtgärder inom en snar framtid så att man kan behöva ändra sina planer.

Läs också:
Coronautbrott på Sahlgrenska efter personalfest med 400 deltagare (2 december)

Coronarestriktioner kan återinföras i nästa vecka (2 december)