Totalt har nu drygt 1,6 miljoner svenskar bekräftats smittade med covid-19, något fler kvinnor än män, enligt Folkhälsomyndighetens senaste statistik. 45 nya dödsfall har också rapporterats in sedan i fredags. Sedan pandemins start har 15 558 personer dött och 8 440 personer fått intensivvård med anledning av covid-19.

Under onsdagen i förra veckan noterades 26 024 nya smittade under ett dygn, vilket är mer än någonsin tidigare. Läkartidningen har tidigare rapporterat om att den massiva spridningen av omikronvarianten gjort att läkare börjar ifrågasätta om testning på bred front verkligen tjänar något till.

– Alla som är förkylda är i princip positiva, och har man då väntetider på upp till en vecka innan man får svar på testning så blir det meningslöst, sa Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande för Stockholms läkarförening i en radiointervju tidigare under tisdagen.

Samtidigt fortsätter vaccineringen med den tredje dosen covidvaccin. 37,7 procent av den vuxna befolkningen är nu vaccinerad med tre doser, enligt de senaste siffrorna.

Läs också:

Läkare vill slopa masstestning och begränsa testande till vård och omsorg