I somras rapporterade flera medier om ett vårdbolag som misstänks ha erbjudit snabba PCR-test och reseintyg på flera platser i Sverige – men utan att genomföra några analyser av proverna. Ändå meddelades negativa provresultat till kunderna, vilket gör att polisen tror att många kan ha rest utomlands och ovetandes spridit smittan vidare. Efter att Inspektionen för vård och omsorg larmat slog polisen till mot flera adresser i Stockholmsområdet och tre personer häktades senare, enligt SVT. Brottsrubriceringen ska vara grovt bedrägeri, spridande av smitta och osant intygande.

Över ett halvår senare är polisutredningen fortfarande långt från i mål. I veckan skickade polisen ut tusentals mejl till privatpersoner vars uppgifter man hittat i vårdbolagets system. Utredningsledaren Victoria Fors säger till Dagens Nyheter att man bett 35 000 potentiella målsägande att höra av sig till polisen ifall de fått symptom två dagar efter att de låtit testa sig av vårdbolaget.

– Det är en utredningsåtgärd i ärendet som vi har bestämt oss för att göra för att få in mer information, säger kammaråklagare Alexandra Bittner till Läkartidningen.

Polisen har redan fått in ett antal svar, enligt Alexandra Bittner. Men medan Victoria Fors tror att det finns goda förutsättningar för att väcka åtal är Alexandra Bittner mer förtegen. Hon säger sig vara långt ifrån ett eventuellt åtal.

– Det är en väldigt omfattande utredning med mycket material att gå igenom och väldigt många berörda personer. Det är också vissa som vi vill prata med som vi inte har lyckats komma i kontakt med ännu.

Är de ni fortfarande söker drabbade eller brottsmisstänkta?

– Det vill jag inte säga något om.

När vet du om du kommer att kunna väcka åtal eller inte?

– Jag vågar inte säga exakt när det kommer att bli. Men det kommer inte hända något förrän i slutet av mars i alla fall.

 

Läs också: Flera personer häktade efter falska PCR-test