Det råder ett ansträngt läge för vården på flera håll i landet just nu. Den 30 december gick Västra Götalandsregionen upp i regionalt stabsläge på grund av hög sjukfrånvaro.

Samtidigt har antalet inneliggande patienter med covid-19 ökat snabbt den senaste tiden. Enligt regionens senaste siffror vårdas just nu 148 patienter med covid-19 på sjukhus. Det är en ökning med över 50 patienter som behöver inneliggande vård sedan i onsdags förra veckan. Av de 148 patienterna vårdas 11 på intensivvårdsavdelning.

Vården i Region Stockholm är också ansträngd och antalet patienter med covid-19, liksom patienter med influensa, på sjukhusen har ökat de senaste veckorna. Från läkarhåll larmas det nu om vårdplatsbrist.

– Det är helt fullt. Alla slutenvårdsplatser är fulla. I hela Stockholm, alla akutsjukhus, alla intensivvårdsavdelningar och alla geriatriker, säger Lina Stålhane, akutläkare vid Södersjukhuset till P4 Stockholm.

Även i Sörmland har antalet inneliggande covidpatienter ökat snabbt, om än från lägre nivåer. I dagsläget vårdas totalt 17 personer på sjukhus med covid-19 i regionen. Av dessa vårdas sex patienter på Iva.

Det är mer än en fördubbling jämfört med hur det såg ut den 28 december då sjukhusen hade åtta inneliggande covidpatienter varav tre på Iva, rapporterar SVT Nyheter Sörmland.

Enligt de senaste siffrorna från Svenska intensivvårdsregistret (SIR) vårdas just nu totalt 121 patienter med covid-19 inom intensivvården i Sverige. Senast så många patienter med covid-19 fick intensivvård i Sverige var i juni förra året.

Även smittspridningen ökar i landet. På Gotland konstaterades 390 nya fall av covid-19 under vecka 52. Det är den högsta antalet smittade under en vecka sedan pandemins start, skriver regionen i ett pressmeddelande.

I Region Örebro län noterades också den högsta smittspridningen hittills under förra veckan med cirka 1 860 konstaterade fall av covid-19. Det kan jämföras med drygt 700 fall veckan innan.

I ett pressmeddelande skriver regionen att den kraftiga ökningen förklaras av att den mer smittsamma omikronvarianten av viruset nu dominerar smittspridningen. I nuläget behöver 12 personer sjukhusvård för covid-19 i Örebro, varav en person vårdas på intensivvårdsavdelning.

 

Läs även:
Tydlig trend: Omikron vinner mark och spås öka ytterligare framöver