Den antivirala kapseln Lagevrio (molnupiravir) är ännu inte godkänd inom EU, men i november gav den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA klartecken för medlemsländerna att själva fatta beslut om användning i väntan på ett godkännande.

I början av december beviljade Läkemedelsverket en generell licens för Lagevrio. Nu har Socialstyrelsen tecknat avtal med läkemedelsföretaget MSD om att köpa in läkemedlet, enligt TT.

»Myndigheten tecknade den 22 december avtal om Lagevrio. Vi kan tyvärr inte uttala oss om leverans eller om volymer, då vi är bundna av avtalssekretess«, uppgav Susanne Bergman, samordnare och utredare på Socialstyrelsens läkemedelskansli, i ett mejl till TT i slutet på december.

Magnus Gisslén, professor vid Sahlgrenska akademin och överläkare i infektionssjukdomar på Sahlgrenska universitetssjukhuset, anser att oral antiviral behandling mot covid-19 har stor potential. Han tror dock inte att just molnupiravir kommer att användas på bred front i Sverige.

– Om man tittar på den studie som ligger till grund för det här är effekten lite sämre än vad vi hade hoppats på. I studien på ovaccinerade personer med hög risk att bli svårt sjuka hade man en effekt som hindrade svår sjukdom eller död med ungefär 30 procent jämfört med placebo, säger han till TT.

Magnus Gisslén tror att Lagevrio främst kan komma till nytta hos gamla och sköra patienter, med hög risk att bli svårt sjuka, där behandling med monoklonala antikroppar inte är aktuellt.

Strax före jul tecknade Socialstyrelsen även avtal om den monoklonala antikroppen Xevudy (sotrovimab). Den har – till skillnad från andra monoklonala antikroppar – visats ha effekt även mot omikronvarianten.

Även Pfizer har en oral antiviral läkemedelskandidat i tablettform i pipeline. Paxlovid (nirmatrelvir/ritonavir) – som preliminärt visat lovande resultat i studier hos vuxna med hög risk att bli svårt sjuka – har ännu inte fått klartecken för licensförskrivning i Sverige.