I dag säger Folkhälsomyndighetens rekommendation att det ska ha gått sex månader mellan den andra och tredje dosen vaccin mot covid-19. Sedan november räcker det dock med fem månader för de som är över 65 år.

Flera regioner bedömer dock att man nu har kapacitet att korta intervallet. I december beslutade Region Kalmar att alla över 18 år ska kunna boka sin tredje dos efter fem fem månader efter den andra.

I går, tisdag, meddelade Region Västerbotten att man fattat samma beslut. Och enligt regionens vaccinsamordnare Ronny Lestander kommer Folkhälsomyndigheten rekommendera ett kortare intervall inom kort.

– Folkhälsomyndigheten kommer med ett nytt direktiv på torsdag där man vill att vi ska korta dosintervallet. Dels för att vi ska vaccinera den tredje dosen lite snabbare till befolkningen och att man ser att man på vissa håll i Sverige har kapacitet att påskynda den här processen, säger Ronny Lestander till Sveriges Radio Västerbotten.

Folkhälsomyndigheten har ännu inte bekräftat uppgiften och uppger till radion att man inte fattat något formellt beslut om justerat dosintervall.