De senaste åren har det varit många turer i fallet kring den forne stjärnkirurgen Paolo Macchiarini och de syntetiska luftstrupar som han under åren 2011 till 2013 lät operera in på patienter vid Karolinska universitetssjukhuset. En förundersökning lades ner 2017 efter att åklagaren bedömde att det inte gick att bevisa att Paolo Macchiarini skulle vara skyldig till vållande till annans död eller vållande till kroppsskada. Men efter att ny skriftlig bevisning inhämtats valde överåklagare Mikael Björk hösten 2020 att åtala kirurgen för grov misshandel i tre fall. Till skillnad från tidigare är det en rubricering som kräver uppsåt.

– Jag tycker det har blivit tydligt under den återupptagna förundersökningen att de här ingreppen inte handlar om sjukvård, vetenskap och beprövad erfarenhet, eller laglig forskningsverksamhet, sa Mikael Björk då till Läkartidningen.

Rättegången har dragit ut på tiden eftersom stora mängder bevisning behövt översättas, men nu har datumen fastställts, enligt TT. Den första inplanerade förhandlingsdagen i Solna tingsrätt blir den 27 april. Rättegången ska sträcka sig över totalt tretton dagar och avslutas efter nästan en månad, den 23 maj.

Paolo Macchiarini nekar fortsatt till brott. När den förra förundersökningen mot honom lades ner kommenterade han sin inställning i en kommentar till TT:

»Som jag alltid har sagt så har jag gjort mitt bästa för att ge dessa dödligt sjuka patienter en chans att bli botade«, skrev han då.

Läs också: Ny åklagare ska driva Macchiarinimålet i domstol