Runt 280 000 svenskar har bekräftats smittade av coronaviruset de senaste sju dagarna, samtidigt som den totala siffran nu uppgår till drygt 1,9 miljoner fall. Det innebär att en av sju smittade har noterats den senaste veckan, skriver Svenska Dagbladet.

Men efter högstanoteringen i torsdags, då 43 721 nya fall bekräftades, ser kurvan ut att vända ner. För varje dag sedan dess har färre nya smittofall konstaterats, fram till i går måndag då 28 367 nya fall rapporterades. Nedgången sammanfaller dock med att Folkhälsomyndigheten i torsdags gav regionerna möjlighet att prioritera gällande provtagningen. Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, uppmanade då alla som inte behöver vara plats på jobbet att avboka sina eventuella testtider och låta andra gå före.

Totalt har nu 15 693 personer dött med covid-19 och 8 507 personer har vårdats på intensiven. 3 608 460 personer har fått tre vaccindoser.

Läs också: Karantänsregler ändras för att minska personalbristen