Hittills har Folkhälsomyndigheten rekommenderat att en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 ska ges tidigast sex månader efter dos två. För de som är över 65 år har gränsen dock gått vid fem månader sedan november.

Som Läkartidningen berättat har några regioner med god kapacitet nyligen valt att öppna för en tredje dos till alla över 18 år efter fem månader. I går, tisdag, kom också uppgifter om att Folkhälsomyndigheten planerar att korta intervallet.

Och nu har myndigheten alltså fattat ett formellt beslut. Intervallet mellan andra och tredje dosen kortas från sex till fem månader för alla över 18 år.

– Syftet med det kortare tidsintervallet är att fler ska kunna vaccineras tidigare. Regionerna ska inte behöva stå med outnyttjad kapacitet, säger Anders Tegnell, avdelningschef och statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Samtidigt rekommenderar Folkhälsomyndigheten att personer 50 år och äldre samt personer i riskgrupper i åldern 18–49 år prioriteras först, när dosintervallet nu kortas.