Provtagning mellan 27 december och 2 januari visar att halten coronavirus i avloppsvattnet i Göteborg har gått upp ytterligare, jämfört med en redan hög nivå under veckan dessförinnan. Det framgår av ett pressmeddelande från Göteborgs universitet.

Nivån ligger alltså klart över den tredje vågens topp i våras och nära den andra vågens toppnotering i december 2020. Stegringen har dock mattats av något, enligt forskarna.

Virusvarianten omikron uppges nu ha gått om delta.

– Tendensen är klar, vi har som i övriga länder en mycket tydlig stegring av omikron, och nu verkar det vara betydligt mer omikron än delta i avloppsvattnet i Göteborg. Med stor sannolikhet kommer omikron inom några veckor helt ha konkurrerat ut deltavarianten i Göteborg, säger Heléne Norder, adjungerad professor i mikrobiologi på Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och mikrobiolog på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Även vinterkräksjuka och säsongsinfluensa är på uppgång. Veckans analys visar på ökande halter av calicivirus och influensa A, medan influensa B och RS-virus ligger på mycket låga nivåer.