Björn Natthiko Lindeblad blev känd för svenska folket genom sina sommarprat i P1, där han bland annat lät lyssnarna följa med på hans resa från näringslivschef till buddhistmunk i Thailand. I sitt senaste sommarprat berättade han också om sin ALS, den sjukdom som gjorde att han i måndags valde att avsluta sitt liv.

»Tycker du som jag, att alla, under vissa omständigheter, borde få samhällets hjälp till en värdig och trygg död, så gör dig hörd. Lex Natthiko, inte mig emot«, skrev han i ett förpublicerat inlägg i sociala medier om sin egen död. Där beskriver Björn Natthiko Lindeblad också hur han drack en preparerad smoothie för att sedan somna in.

Staffan Bergström, läkare och ordförande i Rätten till en värdig död.

Den pensionerade läkaren Staffan Bergström, ordförande för föreningen Rätten till en värdig död, blev kontaktad av Björn Natthiko Lindeblad i höstas.

– Han frågade om han kunde räkna med min hjälp, säger Staffan Bergström.

Men eftersom Staffan Bergström själv utreds av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, och riskerar att få sin läkarlegitimation indragen för att ha assisterat när en annan ALS-sjuk man dog, ville han inte medverka.

– Men jag träffade honom i Göteborg tillsammans med den kvinnliga läkare som jag hade vidtalat och som hade accepterat att vara stand-in för mig. Sedan oktober har vi tre haft frekventa kontakter och jag har fungerat som en rådgivare i det praktiska, säger han.

Enligt Staffan Bergström vill inte kvinnan ifråga bli intervjuad, inte ens anonymt, då hon är rädd att hennes namn ska läcka ut och hennes karriär ska förstöras.

– Men hon är väldigt tillfreds med att ha gjort den här insatsen och lovordades av Björn och hans anhöriga.

Preparatet som tog Björn Natthiko Lindblads liv var samma läkemedel som används av den schweiziska Dignitas-kliniken. Staffan Bergström säger sig inte veta varken vem som skrev ut preparatet eller vem som hämtade ut det.

Han menar att den kvinnliga läkaren inte heller på något sätt varit aktiv när Björn Natthiko Lindeblad somnade in, utan att hon bara funnits med som en »medicinsk garant«. Hon ska inte ha varit inblandad i själva medicineringen, säger han.

– Men det var Björns önskemål att hon skulle vara på plats – och mitt råd också. Det finns ju en risk att personer som är så svårt sjuka och avmagrade kräks. Medicinen är väldigt stark och ger en bitter och unken smakupplevelse, så man måste förbereda med antiemetika på ett speciellt sätt.

Ännu har Staffan Bergström inte fått något besked om vad som händer med hans legitimation. Han har bara fått höra att inget beslut är att vänta inom de närmaste veckorna.

Men han tror att kampen för en legalisering av dödshjälp fått draghjälp genom att kända personligheter som Björn Natthiko Lindeblad och artisten Mikael Wiehe uttalat sig positivt. Han betonar också att yngre läkare är mer positivt inställda till en legalisering än äldre och säger att Läkarförbundet blivit akterseglade i frågan.

I våras visade en enkätundersökning att fyra av tio läkare ställer sig positiva till en legalisering av dödshjälp. I samband med det sa Torsten Mossberg, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd, att resultatet kräver en ny och mer ödmjuk attityd från förbundets sida.

– Då diskuterade vi frågan väldigt grundläggande och kom fram till att vi inte kan agera bromskloss. Men däremot vill vi inte se en statlig utredning, eftersom vi tycker att det räcker bra med den lag som finns och som säger att vi ska leverera god vård till patienterna. Dödshjälp tycker inte vi är god vård, säger han.

Han ger Staffan Bergström rätt i att fler unga läkare är positiva till dödshjälp.

– Det har sin förklaring i att de äldre har upplevt döende på ett helt annat sätt än de yngre. Om det verkligen är frågan om en genomgående attitydförändring vågar jag dock inte säga. Och akterseglade … det får stå för Staffan.

Han hoppas att den diskussion som nu har blossat upp igen i och med Björn Natthiko Lindeblads död ska leda till ett nytt fokus på den palliativa vården.

– Den behöver få mer resurser och man behöver se över hur man kan bygga ut den på ett bättre sätt så att den blir likvärdig överallt i landet, säger Torsten Mossberg.

Läs också: Fyra av tio läkare positiva till legalisering av dödshjälp

Sök hjälp om du har tankar på att ta ditt liv

Funderar du eller någon i din närhet på att ta sitt liv? Det finns hjälp att få. Prata med någon du har förtroende för, ring en stödlinje eller sök vård. Ett sätt kan vara att ta kontakt med någon av följande organisationer:

Mind Självmordslinjen: prata via chatt eller på telefon 90101

Jourhavande medmänniska: prata via chatt eller på 08-702 16 80

Riksförbundet SPES, drivs av personer som har förlorat en närstående i självmord: 020-18 18 00

Jourhavande präst: Nås via 112