Hanna Åsberg, som tidigare var ordförande för Svensk förening för allmänmedicin (Sfam), är en av frontfigurerna för den vaccinkritiska gruppen Bota Sverige. Gruppen sprider bland annat budskapet att vaccinationerna mot covid-19 är ett medicinskt experiment.

Nu har Hanna Åsberg tagit en time-out från Bota Sverige, vilket Dagens Medicin var först med att uppmärksamma.

»Jag kommer att ta en time-out för att fokusera 100 procent på min karriär och vidareutbildning. Resten av arbetsgruppen kommer att arbeta vidare med att sätta nya mål och struktur för Bota Sveriges fortsatta arbete«, skriver Hanna Åsberg på Bota Sveriges webbplats.

Som Läkartidningen tidigare rapporterat har Sfam reagerat och tagit avstånd från den tidigare ordförandens vaccinkritik. Nuvarande ordföranden Magnus Isacson har sagt att Hanna Åsbergs beteende går emot föreningens stadgar och medicinsk vetenskap.

Magnus Isacson har också sagt att det kan bli aktuellt med uteslutning av Hanna Åsberg från Sfam, men att han inte vill kommentera ärendet ytterligare. I stället har han hänvisat till att frågan om medlemskap får besvaras av Hanna Åsberg själv.

Hanna Åsberg uppger för Läkartidningen att hon är kvar som medlem i Sfam, men har tagit timeout från Bota Sverige och avböjer att svara på ytterligare frågor.

I höstas rapporterade Läkartidningen dessutom att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har inlett en granskning av Hanna Åsberg och ytterligare en läkare som företräder Bota Sverige. Den granskningen pågår fortfarande.

Läs mer:

Bota Sverige-läkare kräver att få träffa Ivo inför granskning

Ivo granskar de vaccinkritiska läkarna bakom Bota Sverige

Hanna Åsberg vägrar lämna Sfam – ger styrelsen svidande kritik

Förra Sfam-toppen kan bli utesluten: »Vi måste markera«