De som tidigare har bokat PCR-test kommer att få göra dessa. Men från och med nu kommer inte vårdcentralerna ha några tillgängliga tider för provtagning, meddelar regionen.

– Vi arbetar just nu med att se över hur vi ska prioritera utifrån vår tilldelade kvot. Vi har dessutom dialog med Folkhälsomyndigheten. Vi behöver säkerställa att de prover som vi kan ta går till de grupper som behöver det mest. Vår utgångspunkt är att senast fredag kunna kommunicera vad som gäller för kommande veckor, säger regiondirektör Martin Myrskog, i ett pressmeddelande efter en presskonferens på onsdagen.

Pausen gäller allmänheten i stort. Däremot kommer slutenvårdspatienter, boende på särskilt boende (SÄBO), personer med hemtjänst/hemsjukvård eller vård- och omsorgspersonal att fortsatt kunna testas.

Antalet beställda test har den senaste tiden ökat kraftigt. Som Läkartidningen tidigare berättat har Region Kronoberg uppmanat allmänheten att inte testa sig om de saknat symtom. Men under måndagen och tisdagen denna vecka beställdes 9 000 prover för allmänheten. Detta medan regionen har kapacitet att analyser 7 800 per vecka.

– Vi kan inte skicka fler prover den här veckan, vi har redan fyllt vår tilldelade nationella kvot, säger Martin Myrskog.

För en dryg vecka sedan tvingades exempelvis Dalarna och Västerbotten att vidta åtgärder för att minska trycket på testningen. Region Dalarna uppmanade sina invånare att inte testa sig under några dagar för att labbpersonalen inte hann med. Och Region Västerbotten uppmanade befolkningen att hela familjer inte skulle testa sig om någon bekräftas positiv, samt informerade om att man inte behöver göra ett PCR-test vid positivt antigentest.

Läs även:
Regioner stoppar testning – labben hinner inte med