I Finland genomförs en stor social- och hälsovårdsreform. I dagsläget ansvarar kommunerna för vård, omsorg, socialtjänst och räddningstjänst. Men från och med 2023 ska ansvaret flyttas över till 21 så kallade välfärdsområden. Upplägget liknar delvis regionerna i Sverige.

Under söndagen hölls det första valet till välfärdsområdenas fullmäktige. Största parti blev Samlingspartiet med 21,6 procent av rösterna.

– Vi gör ett starkt jobb just nu. Vårt budskap nådde fram om att det kommer att behövas ekonomisk realism och element som ger människor bättre service, sa Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo i ett segertal, enligt Svenska Yle.

Efter Samlingspartiet följde regeringspartierna Socialdemokraterna och Centern som båda fick drygt 19 procent av rösterna.

Samtidigt var valdeltagandet lågt. Endast 47,5 procent av de röstberättigade valde att gå till valurnorna.

Helsingfors är undantagen från reformen och därmed hölls inget val i huvudstaden. Inte heller ålänningarna röstade i söndagens val. Åland tillhör inget välfärdsområde. Där ansvarar i stället landskapet för social- och hälsovården.

Läs också:

Finland laddar om efter misslyckad vårdreform: Läkare hoppas på vård som är mindre splittrad