Tomas Bergström, professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, säger till P4 Göteborg att de som har lättare symtom och inte utsätter riskgrupper för smitta kan »ta det lite lugnt med PCR-testandet ett par veckor« och i stället övergå till antigentest.

– Det kommer att fungera nästan lika bra. Min poäng är att man ska behålla utrymmet för provtagning för de svårt sjuka, våra äldre, äldreboenden och de som arbetar med det, säger han.

Han får medhåll av Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.

– Alla som är förkylda är i princip positiva. Har man då väntetider på kanske upp till en vecka innan man får svar på testning så blir det meningslöst, säger han i en intervju i P1-morgon.

Då är det klokare att fokusera testningsresurserna på sjukvården och äldreomsorgen, där det är viktigt att veta exakt, menar Johan Styrud. Alla andra bör kallt räkna med att de är smittade om de har förkylningssymtom och därefter hålla sig hemma i en vecka, tycker han.

– Är du förkyld så är du sjuk i omikron. Utgå från det.

Men alla håller inte med om att den breda covidtestningen har tappat sitt syfte.

– Jag tycker att vi måste ha reda på vilka som sprider smittan för att kunna skydda både arbetsplatser och enskilda från den så gott det går, säger Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi vid Umeå universitet, till P1-morgon.

Läs också: Nya direktiv ska hjälpa regionerna att prioritera tester och smittspårning