Dagens Nyheter rapporterade nyligen att Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, fått ett rejält lönelyft. Från den 1 oktober höjdes hans lön med 12 procent till 270 600 kronor i månaden.

I samma veva blev det känt att Björn Zoëga utöver sin tjänst på Karolinska också tagit på sig ett uppdrag som rådgivare till Islands hälsominister. För det uppdraget får Björn Zoëga en månadslön på motsvarande 78 000 svenska kronor, enligt DN.

Tidningen har tagit del av anställningsavtalet från det isländska hälsodepartementet. Där framgår att anställningsgraden är 100 procent och att uppdraget gäller till och med den 13 juni. En tjänsteman på hälsodepartementet uppger dock att uppdraget gäller på deltid. Björn Zoëga själv säger att han ska sköta uppdraget på sin fritid.

– Det är en teknisk grej. Jag ska vara tillgänglig på dagtid för mindre uppdrag, men det är inte i närheten av 100 procent. Annars är det på kvällstid och när jag är där två helger i månaden, säger han till DN.

Björn Zoëga uppger också att han kommer att sluta med sidouppdraget på Island om det börjar störa jobbet på Karolinska universitetssjukhuset.

Men att sjukhusdirektörens bisyssla godkänts väcker nu kritik från läkarhåll.

– Ja, det här visar att det är olika villkor för höga chefer jämfört med vanliga medarbetare. Det är en förtroendefråga som gör det extra allvarligt, säger Yvonne Dellmark, ordförande för sjukhusets läkarförening, till DN.

Bisysslor får enligt Karolinskas riktlinjer inte vara konkurrerande, förtroendeskadliga eller arbetshindrande i förhållande till anställningen. Enligt Yvonne Dellmark har frågan om läkarnas bisysslor varit uppe för diskussion det senaste året eftersom sjukhusledningen velat strama upp gränsdragningarna.

– Anställda har tvingats ta ställning mellan bisysslan och tjänsten på Karolinska och vi har förlorat en tredjedel av specialisterna på en enhet. Det har inte funnits utrymme för undantag, säger Yvonne Dellmark.

Läs mer:

Rejält lönelyft för sjukhusdirektör på Karolinska