Madeleine Liljegren. Foto: Tomas Melin/Sylf

Madeleine Liljegren har varit ordförande i Sveriges yngre läkares förening (Sylf) sedan 2019. I maj förra året valdes hon om för ytterligare en tvåårsperiod. Men nu väljer hon i stället att lämna uppdraget redan efter ett år.

– Det har med familjen att göra. När jag fick frågan att fortsätta som ordförande två år till tyckte jag att det kändes jätteroligt. Men då hade jag bara ett barn, nu har jag två. Livet hände, och livet är här och nu. Det tar mycket tid att vara ordförande i Sylf. En annan anledning är att jag vill bli klar med min ST.

När ST-läkaren Madeleine Liljegren blev nominerad till Sylf-ordförande väntade hon sitt första barn och när hon valdes 2019 hade hon precis blivit mamma.

– Det känns extra stort för mig som kvinna att stå här i dag, som nyvald ordförande i Sylf, och veta att ni tror på mig trots att jag precis fått barn, sa hon i sitt tacktal, och tillade samtidigt att hon inte var ett dugg förvånad eftersom Sylf är känd som en progressiv del av läkarkåren.

Beslutet att sluta var svårt att fatta, säger Madeleine Liljegren till Läkartidningen.

– Uppdraget är så roligt. Jag älskar verkligen den här föreningen och jag var inställd på att köra hela mandatperioden. Men man måste prioritera. Det känns rätt att sluta, även om jag gör det med sorg i hjärtat.

Hur har det varit att vara Sylf-ordförande de här åren?

– Intensivt, jätteroligt och lärorikt på många olika sätt. För mig som person har det verkligen varit utvecklande och det har berikat mitt liv.

En facklig seger som hon lyfter fram är den särskilda satsning på AT-tjänster som Sveriges Kommuner och regioner (SKR) och regeringen kom överens om för ett år sedan. Madeleine Liljegren har tidigare beskrivit överenskommelsen som det »bästa som hänt i AT-frågan på decennier«.

– Det var helt unikt. Regeringen har aldrig lagt sig i den här frågan tidigare. Jag har funderat på varför det hände nu. Det är ju en surdeg som legat i decennier. Men vi har medvetet intensifierat vårt påverkansarbete i frågan och fått mycket medial uppmärksamhet.

Madeleine Liljegren tycker sig även skönja ett ökat facklig uppvaknande bland underläkarna. Under 2019 och 2020 ökade Sylfs medlemsantal med tjugo procent.

– Vi har mobiliserat oss mer. Jag tror det har bidragit till att det händer saker, som i AT-platsfrågan.

Ett uttalat mål när Madeleine Liljegren valdes var att få ihop den centrala styrelsen och lokalavdelningarna bättre.

– Jag kan uppleva att det pratas mycket om »lokala» Sylf och »centrala« Sylf. Jag vill att vi ska tala mer om Sylf som en förening som jobbar tillsammans som ett lag, sa Madeleine Liljegren till Läkartidningen då.

I dag tycker hon att föreningen är mer enad.

– Många har sagt att de upplever att det har blivit en starkare kontakt mellan lokalavdelningarna och de centrala delarna av Sylf.

Är det något du tycker att du och Sylf har misslyckats med?

– Nej. Men vi har alla höga ambitioner. Det är mycket som vi velat göra, men dygnet har 24 timmar och vi jobbar alla kliniskt. Jag är stolt över att vi varit mer proaktiva än reaktiva. Det tror jag har att göra med att vi har haft en strategi, vågat säga nej till saker och satsat på ett fåtal frågor.

Vilken är den viktigaste frågan för Sylf framöver?

– Lönefrågan, helt klart. Den är extremt viktigt. Jag satt så sent som i dag och pratade med en kollega om reallönesänkningarna i underläkargruppen. Det är svårt att få upp sin lön och förhandlingar uteblir i princip. Ofta möts man av att »HR säger att du ska ha den här lönen«, säger den avgående Sylf-ordföranden som även nämner AT-frågan som fortsatt mycket viktig, liksom att bevaka vad som sker med nya bastjänstgöringen (BT).

Vilka råd vill du ge till din efterträdare?

– Den här rollen går ut på att prioritera, få ihop laget och arbeta mot ett fåtal mål i stället för att springa runt och släcka bränder. Ett annat råd jag vill ge är att fortsätta ha en god stämning i föreningen. Det är viktigt att ha kul!

Madeleine Liljegren kommer att sitta kvar på posten fram till föreningens fullmäktigemöte i april. Då kommer en ny ordförande att väljas på ett ettårigt fyllnadsval.

Hon behåller dock sina övriga fackliga uppdrag som ledamot i Läkarförbundets styrelse och ordförande i förbundets utbildnings- och forskningsutskott (UFO). Madeleine Liljegren sitter även bland annat med som Läkarförbundets representant i ST-rådet vid Socialstyrelsen och en arbetsgrupp i Nationella vårdkompetensrådet med fokus på AT/BT.