I början av förra året kom flera regioner fram till att man skulle utreda om det gick att undvika utgifterna till nätläkarbolag såsom Kry, Min Doktor med flera. Först ut var Västra Götalandsregionen som fattade ett inriktningsbeslut i början av februari om att sluta betala för digitala utomlänsbesök.

I praktiken innebar det en juridisk utredning om regionen kunde slippa att betala ersättningen på 500 kronor per besök och låta patienten själv ta kostnaden. Snart följde ett antal andra regioner efter med liknande beslut och utredningar, däribland Norrbotten.

Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet. Foto: Anders Alm

Region Norrbotten har följt utvecklingen i övriga Sverige, men har också inom ramen för sin egen verksamhet undersökt om det fanns några juridiska möjligheter för regionen att inte betala.

– Men nej, det kom vi fram till att det inte gör. Som det ser ut i dag är man tvungen att betala för de kontakterna. Så vi ser inga möjligheter att juridiskt bara sluta betala, helt enkelt, säger Kenneth Backgård, regionråd för Sjukvårdspartiet.

Pia Näsvall, hälso- och sjukvårdsdirektör, säger att avtalen som nätläkarbolagen har med vissa regioner – som gör att de kan erbjuda digital vård över hela Sverige – i dagsläget gör att regionerna måste betala.

– Det är de avtal vi har. Och visst kan man diskutera avtalskonstruktionen – det är i så fall där man får fundera om det finns anledning att se över den.

Hon konstaterar också att det finns en efterfrågan på digital vård i Norrbotten. I början av pandemin startade därför regionen sitt eget alternativ Digitalen. Efter det har förvisso notan till de privata bolagen fortsatt att öka, men i mindre utsträckning.

– Ökningstakten har minskat betydligt, säger Kenneth Backgård.

Våren 2021 visade Västra Götalands utredning att regionerna är förpliktade att betala nätläkarbesöken. Och även Sveriges Kommuner och regioner har kommit fram till att lagstiftningen gör att regionerna måste betala nätläkarnotan. Efter det har andra regioner funnit sig i situationen, däribland Gotland som också ville utreda saken i början på förra året.

– Vi hakade på Västra Götaland när de tog initiativ i den här frågan, säger Filip Reinhag, socialdemokratisk regionpolitiker i opposition och den som lade förslaget i sin region.

– Men de här nätläkarföretagen verkar inom lagstiftningens ramar och då är det bara att betala den ersättning som finns i riksprislistan.

 

Läs även:

Politiker i Västra Götaland tvekar om direktavtal med nätläkarbolag

Även Region Norrbotten vill sluta betala till nätläkarna

Gotland utreder ersättningsstopp för privata nätläkare