Sara Kashash, läkarstudent på termin fyra på Karolinska institutet. Foto: Privat

Sara Kashash, läkarstudent på termin fyra på Karolinska institutet, behövde inte fundera länge när hon fick frågan om att dra i gång ett sällskap för läkarstudenter och unga läkare med intresse för neurokirurgi.

– Jag tyckte att det var superspännande, för jag har alltid varit intresserad av neurokirurgi, säger hon och tillägger att hon känner andra studenter som också är nyfikna på det här området.

– Då tänkte vi att vi kan lika gärna starta i gång och ha det som en nationell förening. Officiellt startade vi i november.

Syftet med föreningen – som är en underförening till den globala föreningen Walter E Dandy Neurosurgical Society – är att skapa ett nätverk för dem som är intresserade av neurokirurgi, både i Sverige och utomlands.

– Vi vill också försöka främja lärandet om den här specialiteten samt forskning kring den i och med att de olika lärosätena i Sverige har valt att inte inkludera så mycket neurokirurgi i utbildningsplanen, säger Sara Kashash.

Ett viktigt mål är att få fler intresserade av neurokirurgi. Inte minst kvinnor och tjejer. I dag är det här en mansdominerad specialitet, men det vill Sara Kashash och de andra i föreningen ändra på.

– Det är en av våra kärnfrågor. Vi vill bland annat erbjuda inspirerande föreläsningar av ledande kvinnliga neurokirurger. Det är viktigt med goda kvinnliga förebilder, så att man kan se att: »ja men det finns kvinnor inom den här specialiteten – jag vill också bli en neurokirurg«, säger Sara Kashash.

Föreningen har redan arrangerat flera zoomföreläsningar med olika stjärnor inom det neurokirurgiska området. Och fler ska det bli.

– Vi planerar för fler föreläsningar nästa termin, men även interaktiva workshops, kanske på plats i Stockholm och på de andra orterna, journal clubs och en massa annat. Möjligen också en årskongress. Vi är en nystartad förening så vi håller fortfarande på att diskutera hur vi ska lägga upp det, säger Sara Kashash.

Under mars månad – i samband med internationella kvinnodagen – satsar föreningen till exempel på ett tema specifikt för kvinnor inom neurokirurgi.

Enligt Sara Kashash är det många som är intresserade av att sitta med i styrelsen och hjälpa till att starta upp föreningen.

– Just nu är vi 13 i styrelsen och 53 i själva föreningen, säger hon.

Responsen har också varit god från erfarna neurokirurger.

– De som vi har kontaktat har varit väldigt positiva och tyckt att det är ett jättebra initiativ att vi har startat den här föreningen. De har också varit väldigt positiva till att föreläsa för oss. Det är jätteroligt att de vill vara med och stötta det här, säger Sara Kashash.

Det område inom neurokirurgin som hon själv är allra mest intresserad av just nu är neuroonkologi.

– Onkologi är ett område som alltid utvecklas och det finns jättemycket forskningsmöjligheter inom det, så det är främst därför jag är intresserad av just den biten.

Vilken är din favoritdel av hjärnan?

– Åh, det ändras hela tiden, men just nu är det cerebellum. Jag tyckte att det var superintressant när vi läste om hur viktig cerebellum är för koordination av rörelser.