För tredje gången på en vecka syns en ny högstanotering av smittotalen. Senast det dystra rekordet slogs var i tisdags, då 17 457 nya coronafall registrerades. Men bara ett dygn senare hade den siffran stigit till 23 877 fall. Under torsdagen inrapporterades ytterligare 17 376 smittade.

Föga förvånande visar även en ovanligt stor andel av coronatesterna positivt resultat. Över 19 procent av de som tog ett PCR-test under förra veckan fick positiva provsvar. Det är en kraftig uppgång sedan veckan dessförinnan, då 9 procent av proverna gav ett positivt resultat. Så höga nivåer som nu har bara registrerats en gång tidigare under coronapandemin, enligt SVT. Det skedde för ett år sedan, då 21,3 procent av testerna var positiva under den sista veckan av 2020.

Flera regioner har över 20 procent positiva prover. En av dem är Region Uppsala som aldrig legat så högt som nu.

– Den här explosionsartade ökningen var vi inte beredda på, sa provtagningssamordnaren Fredrik Settergren till SVT i tisdags.

Samma dag sa Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen, under den myndighetsgemensamma pressträffen att belastningen på sjukvården blivit allt tyngre.

– Smittspridningen har inte nått sin kulmen, trycket på sjukvården kan öka ytterligare.

Sedan pandemin startade har 1 416 650 svenskar bekräftats smittade och 8 311 personer har fått intensivvård. Under fredagen vårdades 108 personer på intensiven.

Läs också:

Fortsatt ökning av coronavirus i avloppsvattnet

Ansträngt läge när fler läggs in och smittspridningen ökar