I helgen rapporterade internationella medier om att forskare i Cypern identifierat ett tjugotal covidsmittade där en kombination av den tidigare dominerande deltavarianten och den mycket smittsamma omikronvarianten ska ha legat bakom. Forskaren Leontios Kostrikis och hans team har hittills hittat 25 fall av denna nya variant som ska ha samma genetiska bakgrund som delta, men med totalt tio mutationer från omikron.

I en intervju med tv-kanalen Sigma säger Leontios Kostrikis  att framtiden kommer att utvisa om denna nya variant är mer smittsam är tidigare varianter. Personligen tror han dock att den kommer att utkonkurreras av omikron.

Men upptäckten möts med viss skepsis. Professorn Gkikas Magiorkinis, medlem i Greklands vetenskapliga råd, tror inte att det är en ny variant som har hittats.

– Den första oberoende analysen visar att detta är ett tekniskt misstag i laboratoriet i processen att avläsa arvsmassan, säger han enligt tidningen Cyprus Mail.

Även Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet, tror att något i hanteringen gått fel.

– När man har tittat på virussekvenserna från de här drygt 20 fallen, så har det nog kommit in både och i provrören. Det har funnits någon gammal delta i rummet, och sedan har patienten förmodligen haft omikron. Eller tvärtom, säger han till Dagens Nyheter.

Magnus Gisslén, professor vid Göteborgs universitet och överläkare i infektionssjukdomar på Sahlgrenska sjukhuset, betonar att mycket fortfarande är oklart kring deltakron. Världshälsoorganisationen WHO har ännu inte slagit fast huruvida det är en virusvariant av särskild betydelse. Magnus Gisslén anser att det är viktigt att följa utvecklingen men tycker inte att det i nuläget finns anledning till stark oro.

– Det är svårt att tro att det skulle vara något slags supervirus. Jag tror att det är väldigt liten sannolikhet för att det både ska sprida sig jättelätt och konkurrera ut omikron och samtidigt innebära stor risk att bli allvarligt sjuk, säger han till SVT.