Halterna av coronaviruset sars-cov-2 ökar i avloppsvattnet på alla 14 orter där Swedish Environmental Epidemiology Center, en del av det svenska universitetssamarbetet Science for Life Laboratory, gör undersökningar. Även om det finns osäkerheter i hur kroppens utsöndring av virus påverkas av exempelvis variant eller vaccinationsstatus, görs mätningarna för att ge en kompletterande bild av smittspridningen i samhället.

Förekomsten av omikron har analyserats från vecka 50 till vecka 2 på fyra orter: Umeå, Uppsala, Kalmar och Örebro. Och resultatet visar att varianten övertagit helt på kort tid.

I Umeå förekom omikron inte alls vecka 51. Vecka 1 var det bara omikron och ingen delta. Under vecka 2 var det bara i Kalmar som deltavarianten alls detekterades, och det i knappt mätbara nivåer.

– Det är fascinerande att se hur snabbt och totalt omikron har tagit över spelplanen, säger Maja Malmberg, forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, i ett pressmeddelande.

Forskare vid Göteborgs universitet har gjort liknande upptäckter. Vid prov på avloppsvattnet i Göteborg under vecka 1, var halterna sars-cov-2 mellan tre och fyra gånger högre jämfört med veckan dessförinnan och med den förra toppen i december 2020.

Också där dominerade omikron stort. Virushalterna hade relationen 5 delta på 10 000 omikron, uppger universitetet i ett pressmeddelande.

 

Läs även:

Snabb ökning av virus i avloppsvatten – samma nivå som tredje vågens topp