Totalt åtta regioner i landet befinner sig i stabsläge, den lägre av tre beredskapsnivåer. Och i vissa regioner har delar av sjukvården gått upp i beredskapsläge, medan andra inte har gjort det. I  Stockholm är exempelvis Danderyds sjukhus och Södersjukhuset i stabsläge, medan Karolinska universitetssjukhuset inte är det. Och i Skåne är Helsingborg och Ängelholm i stabsläge, medan Skånes universitetssjukhus inte är i stabsläge men har en särskild sjukvårdsledning, rapporterar SVT Nyheter.

Västra Götalandsregionen är i stabsläge sedan den 30 december. I onsdags gick dessutom NU-sjukvården, en del av Västra Götalandsregionen, upp i den näst högsta nivån – förstärkningsläge. Orsaken är direkt kopplad till pandemin, som också lett till en hög sjukfrånvaro bland personalen.

– Kurvan gick brant uppför i onsdags sett till patienter som vårdas inom NU-sjukvården, säger Bodil Järnerot på NU-sjukvårdens presstjänst, till Ttela.

Situationen har förvärrats på grund av långa svarstider för provtagning och regionen undersöker nu om det går att skynda på förloppet.

I Västerbotten gick Skellefteå lasarett upp i stabsläge på tisdagen och Norrlands universitetssjukhus på onsdagen, också det på grund av sjukfrånvaro i personalen.

– Det är en hel del personal som är sjuka i olika infektioner, vilket innebär att det är svårt att få till bemanningen för att hålla alla vårdplatser öppna, säger Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, till Västerbottens-Kuriren.

Sedan onsdagen är också hela Region Västernorrland i stabsläge då det är svårt att bemanna vårdplatserna.

– Det är många som är sjuka i covid, influensa, vinterkräksjuka och vanliga  förkylningar. Sammantaget gör det att vi har färre personer som ska bemanna en hälso- och sjukvård som har ett tuffare läge, säger regiondirektör Åsa Bellander till Sveriges Radio P4 Västernorrland.

Halland är en av regionerna som inte befinner sig i stabsläge. Men sjukfrånvaron på Hallands sjukhus, som finns i Halmstad och i Varberg, var för ett par dagar sedan ungefär dubbelt så stor som i normaltid innan pandemin, rapporterar Hallandsposten.

»Frånvaron är en stor utmaning just nu. Vi har än så länge ett relativt lågt antal inneliggande patienter med covid, men till skillnad från förra vintern florerar nu även influensa och vinterkräksjuka i samhället, och det samlade trycket är stort”, skriver Christina Svärd, tillförordnad sjukhuschef, i ett mejl till tidningen.