Den omfattande testningen får konsekvenser runt om i landet, rapporterar SVT Nyheter. I stora delar av Västerbotten tryter testkiten för egenprovtagning och i Dalarna har labbpersonalen svårt att hinna med att analysera proverna. Nu uppmanar Region Dalarna allmänheten att avstå från att testa sig under några dygn.

– Man måste kunna identifiera sig som vård- och omsorgspersonal för att kunna få ut ett provtagningskit, åtminstone i dag och i morgon, sa Roger Larsson, chefsläkare i Region Dalarna till SVT Dalarna under måndagen.

Region Västerbotten ändrar också sina rekommendationer. Vid konstaterad covid behöver inte övriga i familjen testa sig. Man behöver heller inte göra ett PCR-test efter ett positivt snabbtest.

I Skellefteå har bristen på provtagningskit också lett till att all screening av vårdpersonal pausas.

På tisdagen meddelade även Region Kronoberg att man drar i nödbromsen. Antalet PCR-tester som ska analyseras har nått nya rekordnivåer och det nationella laboratoriet hinner inte med.

– I nuläget vill vi be kronobergare som inte har symtom att låta bli att provta sig. Detta är en tillfällig lösning nu när efterfrågan på provtagning är som störst, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Roger O Nilsson i ett pressmeddelande.

Provtagningen för slutenvårdspatienter, boende på SÄBO samt vård- och omsorgspersonal är separerad från provtagningen för allmänheten. Där finns det fortsatt god kapacitet och korta svarstider, enligt pressmeddelandet.