I september förra året meddelade Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att Akademiska sjukhuset i Uppsala hotas av ett vite på 20 miljoner kronor. Ivo krävde att sjukhuset senast den 2 december skulle öppna minst 30 nya vårdplatser för att tillgodose patienternas behov av inneliggande vård.

När Läkartidningen i slutet av november intervjuade sjukhusets chefläkare Johan Lugnegård uppgav han att man hade lyckats med att öppna cirka 30 fler vårdplatser jämfört med hur det såg ut i september.

Därefter beslutade förvaltningsrätten att sjukhuset skulle få mer tid på sig att få fram vårdplatserna. Nytt datum fastslogs till den 2 februari i år.

Men med en vecka kvar till det nya måldatumet är det oklart om sjukhuset klarar att tillmötesgå Ivo:s krav, rapporterar P4 Uppland.

– Före jul hade vi definitivt gjort det. Då hade vi drygt 40 platser. Men hur det ser ut nästa vecka det vet ingen. Det beror på den jättehöga sjukfrånvaron vi har i hela samhället och inte minst i vården, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala, till radion.

Läs mer:

Akademiska får mer tid att skapa fler vårdplatser

Fler vårdplatser – men fortsatt hög belastning på Akademiska

Ivo vill inte ge Akademiska mer tid

Region Uppsala överklagar Ivo:s beslut om krav på fler vårdplatser

Akademiska riskerar mångmiljonvite