Flera europeiska länder är på gång att häva sina restriktioner kopplade till coronavirusets spridning och nu spår även Folkhälsomyndigheten en ljusning framöver. De rådande restriktionerna, såsom att restauranger ska stänga klockan 23, att max åtta personer får sitta tillsammans vid varje bord och publikgränser för större tillställningar, förlängs ytterligare två veckor. Därefter ser det dock ut att bli nya bud.

– Vi väger åtgärderna mot hur de påverkar samhället och folkhälsan i stort och behåller dem bara så länge som det behövs. Nu gör vi bedömningen att de behöver ligga kvar i två veckor till. Men om läget då har stabiliserats kan merparten av restriktionerna avvecklas från den 9 februari, säger socialminister Lena Hallengren.

Men än så länge är smittspridningen extremt hög och bara den senaste veckan har över 270 000 nya fall konstaterats. Mörkertalet tros dock vara stort, och Folkhälsomyndigheten bedömer att minst en halv miljon svenskar kan insjukna i covid-19 varje vecka när smittspridningen är så hög som nu. Men snart tros toppen vara nådd. Två veckors förlängning av restriktionerna bör enligt Folkhälsomyndigheten vara tillräckligt för att komma över puckeln, samtidigt som ytterligare en miljon svenskar hinner få sin tredje vaccindos. Folkhälsomyndighetens generaldirektör flaggar ändå för att alla rekommendationer inte kommer att slopas över en natt.

– För att inte få en alltför kraftig rekyl i smittspridningen kommer vissa restriktioner behöva kvarstå även efter den 9 februari, säger hon.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten kommer att återkomma med mer detaljer om utvecklingen i nästa vecka.