Läkarförbundet och Vårdförbundet krävde nyligen att regeringen tillsätter en kriskommission för arbetsmiljön i sjukvården. Socialminister Lena Hallengren (S) och biträdande arbetsmarknadsminister Johan Danielsson (S) bjöd in de fackliga organisationerna till ett samtal – men där var beskedet att det inte blir någon kriskommission.

Nu ställer sig dock Vänsterpartiet bakom kravet. Partiet har lagt ett så kallat utskottsinitiativ och vill att socialutskottet ska ställa krav på regeringen.

– Vi hade ett tidigare inplanerat möte med fackförbunden dagen efter debattartikeln. Det var ett bra möte och det är tydligt att det inte räcker med små förbättringar i vården, säger Karin Rågsjö, socialpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Dagens Medicin.

Som Läkartidningen berättat tidigare planerar även C, M, KD och L att lägga ett gemensamt förslag till utskottsinitiativ nästa vecka. Vad det kommer innehålla är fortfarande oklart.

»Min bedömning är att socialutskottet kommer att göra något nu när regeringen brister i handlingskraft. Hur våra åtgärder föreslås kommer att klarna de närmaste veckorna«, skriver socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett sms till Dagens Medicin.

Läs mer:

Oppositionen utlovar initiativ för fler vårdplatser och bättre arbetsmiljö

Rydgren Stale om ministermötet: Inga löften om konkreta åtgärder

Vårdfacken kräver kriskommission för arbetsmiljön i sjukvården