Läget i regionen är nu kritiskt och för att akutverksamheten och traumaberedskapen ska kunna hållas igång behöver lagren fyllas på ordentligt de kommande veckorna.

– Det är så otroligt många sjuka nu och så även våra blodgivare, vilket gör att många avbokar sina tider eller inte har möjlighet att kunna boka in sig. Man måste ha varit frisk i 14 dagar för att kunna lämna blod, sa Anna-Karin Norrman, enhetschef på samarbetsorganet Ge blod Göteborg, nyligen i en intervju med nyhetsbyrån TT.

Även Stockholm har en liknande situation och kan behöva pausa en del planerade operationer på grund av blodbrist.

Christina Lundell, chef på Unilabs, säger till Sveriges Radio att läget är väldigt ansträngt i hela Sverige för tillfället.

– Vi har aldrig sett något liknande.

När allt fler nu tar sin tredje vaccindos mot covid-19 får även det effekter på blodgivningen, eftersom man måste vänta sju dagar efter vaccinering innan man får ge blod. Får den tilltänkta blodgivaren dessutom symtom dröjer det ytterligare två veckor innan personen ifråga kan ge blod.

Regioner som Östergötland och Skåne vädjar nu till friska blodgivare att höra av sig för att få bukt med den besvärliga situationen. I Östergötland har läget dessutom försvårats av att regionens blodbuss tillfälligt varit ur funktion.

Inför framtiden utreder Socialstyrelsen om ett nationellt register kan förbättra tillgången på blod.