I januari skickade polisen ut ett mejl till omkring 35 000 privatpersoner, med budskapet att de skulle höra av sig om de fått symtom på covid-19 inom två dagar efter att de låtit testa sig hos ett visst vårdbolag.

Hittills har nu över 2 000 personer från hela världen kontaktat polisen och sagt att de troligen haft covid-19 trots att de fått ett negativt provsvar, rapporterar SVT.

– Det är ett stort antal som upplevt symptom och ett stort antal som till och med testat positivt i nära anslutning till att de negativa provsvaren kommit, säger Victoria Fors, gruppchef vid Stockholmspolisens bedrägerisektion och utredningsledare, i tv-intervjun.

Enligt SVT tror polisen att verksamheten har omsatt över 30 miljoner kronor. 10 miljoner kronor har tagits i beslag och fler än tjugo personer är misstänkta i utredningen, men beslut om åtal kommer att dröja.

– Det är en väldigt omfattande utredning med mycket material att gå igenom och väldigt många berörda personer, har kammaråklagare Alexandra Bittner tidigare sagt till Läkartidningen.

De misstänkta nekar till brott. Inspektionen för vård och omsorg har förbjudit bolaget att bedriva verksamhet.

Läkartidningen har tidigare rapporterat om liknande typer av fusk. Bland annat dömdes en läkare bakom en privat klinik i Göteborg i somras till fängelse för att ha utfärdat reseintyg utan att proverna analyserats.

Läs också:

35 000 personer kontaktade av polis i stor härva kring falska covidtester

Flera personer häktade efter falska PCR-test