Ahmadreza Djalali fördes till sjukhus den 22 januari på grund av sammanväxningar i mage–tarm. Det meddelar Amnesty som varit i kontakt med forskarens fru. Operationen var akut och han ska inte ha tillåtits stanna på sjukhuset längre än över natten.

Också i slutet på 2018 fördes Ahmadreza Djalali akut till sjukhus för operation relaterat till ett bråck i buken. Även då fördes han tillbaka till fängelset relativt omgående, vilket kan ha haft betydelse för den senaste operationen, uppger Amnesty.

Ole Petter Ottersen, rektor på Karolinska institutet där Ahmadreza Djalali är forskare i katastrofmedicin, tycker att de iranska myndigheternas agerande är obegripligt. »Det som Ahmadreza Djalali utsatts för är det mest extrema övergrepp mot en enskild forskare som jag någonsin sett«, skriver han i en kommentar till nyheten. Han påpekar också att den fängslade forskaren behöver »adekvat sjukvård och snabbt måste få komma ut från den osunda miljön i fångenskap«.

Det är ungefär sex år sedan Ahmadreza Djalali, som nyligen fyllt 50 år, greps under en föreläsningsresa i Iran. Han dömdes till döden för spioneri och har sedan dess suttit fängslad i landet. Han har under lång tid lidit av sviktande hälsa, magsmärtor och har tappat mycket i vikt.

Ahmadreza Djalalis situation har väckt både oro och ilska, inte minst i forskningsvärlden. Amnesty har en pågående namninsamling där underskrifter kontinuerligt lämnas till iranska ambassaden, och flera organisationer och högskolor runtom i världen har krävt att Ahmadreza Djalali släpps fri.

 

Läs även:

KI-rektorns budskap på Djalalis 50-årsdag: Släpp honom fri

Djalali prisas för kamp för forskningsfrihet

14 organisationer bakom nytt upprop för att frige Djalali

Fem år sedan Djalali greps – universitet kräver hans frigivning

Öppet brev till regeringen om fängslade Ahmadreza Djalali

SLF och SLS kräver Djalalis frigivande