Christian Andersen, verksamhetschef vid den rehabmedicinska kliniken vid Danderyds sjukhus. Foto: Pressbild

– Vi ska känna oss helt trygga med allt som sägs, visas och distribueras till den här gruppen, säger Christian Andersen, verksamhetschef vid Danderyds rehabiliteringsmedicinska klinik, till Läkartidningen.

I förra veckan rapporterade Dagens Nyheter om att läkaren Anna Voltaire, som drabbats av långvariga symtom efter en covid-19-infektion, Ivo-anmält en läkare på Danderyds postcovidrehab för ovetenskapliga råd. För Läkartidningen berättade hon om det stora fokus som lades på meditation i grupprehabövningarna, där patienterna uppmanades att andas ut, detoxa med hjärtat och att suga näring ur jorden. Dessutom ska läkaren ha gett rådet att lägga om kosten radikalt.

– Det pratades om ayurveda, raw food, gurkmeja, gröna bananer. Dessutom skulle vi ta bort mjölk, e-nummer och undvika plast. Läkaren tipsade om antiinflammatorisk mat, men jag invände och sa att det fanns noll vetenskap bakom hennes råd. Då tittade hon bara på mig och gick vidare till att prata om låghistaminkost.

Den utpekade läkaren jobbar inte längre kvar, utan har på eget initiativ slutat på mottagningen. Även om verksamhetschefen Christian Andersen tar avstånd från innehållet i läkarens föreläsningar betonar han att det inte är ett utbrett problem.

– Vi har seriösa och fina program för våra patienter, och jag tycker att det framgick av DN:s artikel att patienten i grunden var nöjd med sin rehabilitering hos oss. Här rör det sig om kritik mot en enskild kollega om vad som har sagts och inte sagts på en föreläsning. Jag konstaterar också att ingen annan patient har hört av sig om något liknande. Men vi tar det här på största allvar och kommer göra en händelseanalys, säger han.

En genomlysning har nu påbörjats för att se till att allt material från kliniken är vetenskapligt förankrat. Christian Andersen säger dock att mottagningen har en »ganska holistisk syn på rehabilitering«, men att man tar kritiken som en signal om att se över informationen.

– Det här tar hårt på oss och vi vill gå till botten med det hela.

Läs också: Läkare Ivo-anmäld för tips om hjärtdetox och raw food vid postcovid