»KI skickar sitt starka stöd till befolkningarna som nu drabbas av konflikten och till våra kollegor som befinner sig i konfliktområden eller som kommer därifrån«, skriver Ole Petter Ottersen i sin blogg.

Karolinska institutets rektor Ole Petter Ottersen. Foto: Marie Ström

Han fördömer Rysslands aggression och varnar för att kriget kan leda till ytterligare en hälsokris om det blir utdraget, just som världen börjar ta sig ur pandemin. Hälso- och sjukvårdssystemen riskerar att slås sönder, krig innebär extrema behov av akut vård, och flyktingströmmar kan i sig leda till stora hälsorisker.

Karolinska institutet har initierat en förhöjd beredskap. Universitetsledningen och föreståndare för det nyligen instiftade Centrum för hälsokriser, går under torsdagen igenom olika scenarion och ska undersöka vilka möjligheter lärosätet har »till att snabbt omprioritera och stödja omvärlden utifrån den kompetens och förmåga som finns vid KI«.

En av de första saker Karolinska institutet gör är att försöka identifiera vilka studenter, doktorander och andra medarbetare som har ukrainsk bakgrund, för att dessa ska kunna erbjudas stöd och hjälp vid behov, säger KI:s presschef Peter Andréasson till Läkartidningen. Och Centrum för hälsokriser har ett WHO-uppdrag att öka kompetensen för akutvård i Ukraina.

– Vi fick ett uppdrag för en dryg vecka sedan att sätta ihop masskadeövningar till Ukraina för WHO:s räkning, säger Johan von Schreeb som är professor i global katastrofmedicin och som leder Centrum för hälsokriser.

KI har tidigare haft utbildningar i Ukraina, och hade nu tagit fram en tredagarsutbildning som var tänkt att gå på flera sjukhus i landet. Men nu vet man inte vad som kommer att hända.

– Det är en enormt dynamisk situation och det händer saker timme för timme. I går höll vi i stort sett på att boka biljetter och nu går det inte att flyga dit, säger Johan von Schreeb och tillägger att lärosätet för en kontinuerlig dialog med WHO.

Även Erik Renström, läkare och rektor vid Lunds universitet, kommenterar kriget i sin blogg. Han skriver bland annat det är universitetens roll att motverka desinformation och att forskare som engageras att förklara omvärldsläget i medierna gör en mycket viktig insats.

 

Läs även:

Läkare utan gränser skickar team till Ukraina efter ryska invasionen