Läkartidningen har tidigare rapporterat om sparpaketet i Region Västernorrland som är tänkt att minska kostnaderna i specialistvården med 70 miljoner kronor. Bland annat ska behovet av vårdplatser bli mindre genom att flera sjukhusavdelningar slås samman. Men de omtvistade planerna skjuts nu upp på grund av det pressade bemanningsläget och överbeläggningarna, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland. Överbeläggningarna på Sundsvalls sjukhus uppges vara bland de högsta i landet sedan en tid tillbaka.

Det nya beslutet ska dock inte tolkas som att sammanslagningsplanerna skrotas, enligt regionrådet Ingeborg Wiksten (L).

– Beslutens inriktning ligger fast. Men personalens arbetsmiljö och patienternas goda vård ska inte riskeras genom att man trycker igenom en förändring när rätt förutsättningar saknas, säger hon.

En uppdaterad tidplan kommer att preciseras framöver.

Sparpaketet har fått kritik från såväl oppositionen som de lokala läkarföreningarna. I en tidigare intervju med Läkartidningen har Jonas Wallvik, ordförande i Medelpads läkarförening, sagt att de tänkta besparingarna kan få motsatt effekt.

– Risken med det här förslaget är att man får en ökad flykt av personal med ännu högre hyrkostnader till följd, sa han då.

Läs också: 

Majoriteten i Västernorrland går vidare med kritiserat sparförslag

Oro för personalflykt efter sparförslag i Västernorrland