Strax före klockan 04 på torsdagsmorgonen meddelade Rysslands president Vladimir Putin att en offensiv inletts mot Ukraina. Explosioner har hörts i flera städer och Ukraina ska ha skjutit ner ryska stridsflygplan, enligt flera medier. Hjälporganisationen Läkare utan gränser var beredd på händelseutvecklingen och stod redo att skicka ett team till Ukraina, enligt Frida Lagerholm på organisationens presstjänst.

– Vi har funnits på plats i Ukraina sedan 1999, men nu behöver vår verksamhet anpassas efter de nya behoven, så förutom våra befintliga resurser på plats har vi skickat dit ett nytt team, säger hon.

Organisationen har även personal i Belarus, Ryssland och Polen, eftersom man förutspår att det kan komma att krävas insatser för flyktingar och vid gränserna.

Åsa Nyquist Brandt, tillförordnad pressekreterare, sa tidigare under torsdagen till Dagens Medicin att den personal som befinner sig på plats i Ukraina eventuellt kan behöva ställa om för att kunna hjälpa akut skadade. Då hade inga beslut ännu fattats om att skicka mer medicinsk personal till landet.

Senare under torsdagen skrev Läkare utan gränser i ett uttalande att organisationen nog följer den oroande utvecklingen i Ukraina. »Under den åtta år långa konflikten har vi sett hur människor som bor i byar och städer nära frontlinjen har svårt med tillgång till grundläggande hälso- och sjukvård och mediciner. Samtidigt fortsätter covid-19 att pressa sjukvården. Vi är oroade över att denna situation kan förvärras av ökande spänningar och strider.«

Följ Läkare utan gränsers arbete i Ukraina här.