Arbetsbelastningen är för hög och regionen måste nu anpassa resurserna till de krav som ställs på personalen, rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland. Arbetsmiljöverket kräver också åtgärder när det gäller brister som rör prioritetsordning, introduktionsrutiner, tillbudsrapportering med mera.

Som Läkartidningen tidigare rapporterat är Östersunds sjukhus den arbetsplats där skyddsombuden gjorde allra flest 6:6a-anmälningar i fjol. Totalt handlar det om tio inom flera olika verksamheter.

Förra våren gjorde exempelvis läkarföreningen en 6:6a-anmälan gällande hud, infektion och medicin. Där påpekades att bristen på vårdplatser pressat läkarna till svåra medicinska prioriteringar.

– Vi har brist på sjuksköterskor och då blir det svårt att upprätthålla vårdplatser. Det sliter hårt på personalen, sa Mia Ajax, dåvarande områdeschef på hud, infektion, medicin, till Länstidningen då.

Region Jämtland Härjedalen ska ha presenterat tillräckliga åtgärder för bristerna den 29 april. Annars riskerar regionen ett vite på 420 000 kronor.

 

Läs även:

Läkarna i Östersund går vidare till Arbetsmiljöverket

Ny anmälan i Östersund: Arbetsmiljöverket kopplas in

Kraftig ökning av antalet 6:6a-anmälningar från vården