Enligt ett pressmeddelande vill Region Sörmland få möjlighet att göra bredare kontroller kring bland annat ekonomi och historik innan en ny vårdcentral tillåts etablera sig i regionen. Mats Henningsson, chef för Hälsoval Sörmland, förklarar den nya linjen i en intervju med SVT:

– I själva anbudsprocessen kommer vi vara tydligare med vad leverantören ska bevisa för oss, vilka de har anställda och så vidare. Det ger oss tidigare möjligheter att neka sådana som vi inte vill ha i vårt system, säger han.

Region Sörmland har vid flera tidigare tillfällen varnat Årby vårdcentral i Eskilstuna, då den inte kunnat visa att det funnits någon allmänläkare anställd. Vid månadsskiftet hävdes kontraktet slutligen.

– Vi har aldrig exkluderat eller stängt av en vårdcentral förut, men vårdcentralen Årbys sätt att hantera det här har såklart bidragit till att vi känner oss motiverade att strama upp reglerna ytterligare, säger Mats Heningsson till SVT.

Vårdcentralens verksamhetschef Helena Svedman har dock sagt att man visst haft en allmänläkare anställd – men personen hon nämnt säger sig bara ha diskuterat en eventuell tjänst med vårdcentralen. Enligt enhetschefen Stefan Sulin har en advokat kopplats in för att börja titta på ärendet. Han vill ta fallet till domstol om inte regionen drar tillbaka sitt beslut.

– Vi kommer inte att lämna våra lokaler. Vi har byggt upp det här från grunden och om vi inte kan bedriva primärvård här så blir det något annat, det finns alternativ, säger han till SVT.

Läs också: Vårdcentral var utan allmänläkare – river upp avtalet