I slutet av maj förra året fälldes de åtalade i Malmö tingsrätt. Vd:n för företaget Vårdinnovation fick tre års fängelse för bland annat grovt givande av muta i samband med Region Skånes upphandling av IT-systemet Vårdexpressen. Därtill dömdes två tidigare tjänstemän vid Region Skåne till två års fängelse för trolöshet mot huvudman och ett fall av mutbrott.

Men i slutet av juni överklagade vd:n, som också är läkare, domen. Enligt försvarets yrkande var en av nämndemännen jävig då det fanns »en ekonomisk relation till målsägaren«, alltså regionen.

Nu har rättegången tagits om, och i fredags var den sista rättegångsdagen. Kammaråklagare Thomas Forsberg, vid Riksenheten mot korruption, yrkade på att vd:n skulle dömas till minst fem års fängelse och näringsförbud i sju år, rapporterar SVT Nyheter Skåne. Han yrkar att de två tidigare regiontjänstemännen ska dömas till minst fyra års fängelse. De åtalade riskerar också skadestånd.

– Den ekonomiska skadan uppskattas till 30 miljoner kronor men risken för skada om verktyget hade breddinförts, uppskattas till hundratals miljoner. Därför måste den övre delen av straffskalan vara tillämplig, sa Thomas Forsberg i rätten på fredagen, citerad av SVT.

Samtliga åtalade nekar till brott och bestrider skadeståndstalan.

 

Läs även:

Rättegången om Vårdexpressen måste göras om

Vårdinnovations vd överklagar – begär att rättegången görs om

Vårdinnovations vd får tre års fängelse för grovt mutbrott

Fyra åtalas i den skånska IT-affären med Vårdexpressen