Evusheld är ännu inte godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigheten, men har nu fått generell licens i Sverige i väntan på ett marknadsgodkännande, enligt ett pressmeddelande. Sverige blir därmed ett av de första länderna i Europa med att låta patienter få läkemedlet.

Evusheld är tänkt för personer med nedsatt immunförsvar som inte kunnat bilda ett tillfredsställande antikroppssvar med hjälp av covidvaccin och som därför har en större risk att drabbas av allvarlig sjukdom ifall de skulle smittas.

Det kan bland annat handla om patienter med blodcancer och andra cancerformer som behandlas med cellgifter, liksom patienter i dialys. Evusheld kan också ges till patienter som tar mediciner efter organtransplantationer eller immunosuppressiva läkemedel för sjukdomar som multipel skleros och reumatoid artrit.

– Tusentals människor i Sverige har, trots tillgången till vaccin, inte kunnat återgå till en mer normal vardag, inte kunnat träffa anhöriga och delta i sociala aktiviteter. Det känns därför väldigt bra att detta läkemedel nu görs tillgängligt för en specifik grupp av dessa patienter, säger Anna-Lena Engwall, chef för Astra Zeneca i Norden i pressmeddelandet.

Totalt ska svenska patienter få 1 700 doser till förebyggande behandling. Läkemedlet tillverkas i Sverige och packning har redan påbörjats vid Astra Zenecas anläggning i Södertälje.