Såväl svenska som internationella medier rapporterade om statsepidemiolog Anders Tegnells nya jobb för WHO i Genève efter att Folkhälsomyndigheten skickade ut ett pressmeddelande med nyheten den 9 mars. Det skulle röra sig om en tjänst som senior expert för en ny grupp som ska samordna den globala tillgången till vaccin. I tisdags rapporterade dock Svenska Dagbladet om förvåning och förvirring vid WHO:s högkvarter. Enligt flera ansvariga var inget kontrakt ännu påskrivet och det var även oklart vilken grupp som Tegnell påstods vara utsedd att leda.

Läkartidningen har därefter sökt såväl Folkhälsomyndigheten som Anders Tegnell utan att få svar. I en intervju med Expressen säger dock myndighetens presschef Christer Janson att det hela rört sig om ett missförstånd.

– Vad jag känner till har processen kring Anders nya uppdrag dragit ut på tiden. Vi känner inte till just nu att jobbet är klart.

Han säger att nyheten om det nya jobbet byggde på en missuppfattning kring »den administrativa hanteringen«.

– Det blev ett missförstånd från myndighetens sida. Vi trodde att det var klart, men så var det inte. Vi beklagar det, säger Christer Janson till Expressen.

Läs också:

Anders Tegnell slutar – får nytt uppdrag för WHO

Förvirring på WHO kring Tegnells nya jobb – inget kontrakt påskrivet