I ett pressmeddelande som Folkhälsomyndigheten skickade ut den 9 mars stod det att Anders Tegnell slutar från sin tjänst som statsepidemiolog för att gå till WHO. Enligt pressmeddelandet handlade det om en tjänst som senior expert för en ny grupp som ska samordna den globala tillgången till vaccin.

Men vid WHO:s högkvarter uppges förvåningen vara stor, enligt Svenska Dagbladet. Det är oklart både vilken ny grupp det rör sig om och något påskrivet kontrakt finns inte heller, enligt flera ansvariga som tidningen talat med. Det ska också finnas »en viss irritation« kring att Sverige offentliggjort en post för tidigt utan att ha koordinerat detta med organisationen.

– Vi har fått ett erbjudande från Sverige som fortfarande är under diskussion, säger talespersonen Fadela Chaib, till SvD.

En annan talesperson som fick en direkt fråga om Anders Tegnells tjänst under en presskonferens svarade att det är en intern fråga och att »det råder viss förvirring«.

Folkhälsomyndigheten å sin sida uppger för tidningen att det är WHO som efterfrågat expertstöd till det globala vaccinationsarbetet och att Folkhälsomyndigheten efter dialog med regeringskansliet därefter utsett Anders Tegnell till uppdraget.

Läkartidningen har sökt både Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell.

Läs också: Anders Tegnell slutar – får nytt uppdrag för WHO