För några dagar sedan släpptes Nazanin Zaghari-Ratcliffe och Anoosheh Ashoori, två brittiska medborgare som suttit fängslade i Iran i sex respektive fem år. Nazanin Zaghari-Ratcliffe, som arbetade för en välgörenhetsorganisation när hon greps, hade avtjänat ett straff mot vad den iranska domstolen påstod vara planer att störta regimen, samt ett straff för propaganda mot staten. Affärsmannen Anoosheh Ashoori hade dömts till tio års fängelse för spioneri och ytterligare två års fängelse för illegalt anskaffande av rikedom. Amnesty menar att anklagelserna är falska och att de båda brittisk-iranierna användes som brickor i ett politiskt spel.

Deras frigivande gör att förhoppningarna ökar för att också den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali ska kunna friges. Det är ungefär sex år sedan han greps under en föreläsningsresa i Iran. Han dömdes till döden för spioneri och har sedan dess suttit fängslad i landet. Han har under lång tid lidit av sviktande hälsa, magsmärtor och har tappat mycket i vikt. Också hans fall anses vara en del i ett maktpolitiskt spel.

Nu uppmanar Amnesty det internationella samfundet, däribland Sveriges regering, att driva på för ett frisläppande av orättvist frihetsberövade personer med dubbelt medborgarskap. För detta behövs en gemensam strategi hos de länder som har sina medborgare fängslade i Iran. Organisationen nämner bland annat två österrikiska läkare och två personer från Tyskland som exempel.

— Det har varit tydligt i flera år att iranska myndigheter fängslar och riktar ogrundade anklagelser mot utländska medborgare, med hänvisning till hot mot den nationella säkerheten för att kunna utöva diplomatisk utpressning, säger Maja Åberg, policyrådgivare och sakkunnig vid Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

Hon fortsätter:

– Det är därför viktigare än någonsin att Europa samarbetar för att motverka denna strategi. Amnesty uppmanar Sverige att intensifiera sitt arbete för Ahmadreza Djalali och ta hjälp av andra EU-länder.