Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör, Sofia Wallström, generaldirektör för Ivo, socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) och socialutskottsledamoten Lina Nordquist (L) deltog i Sjukhusläkarnas panelsamtal.

Under den första dagen av Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte deltog Sofia Wallström, generaldirektör för Ivo, i ett panelsamtal tillsammans med Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell, socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) och socialutskottsledamoten Lina Nordquist (L). Även Akil Awad, initiativtagare till Stockholms sjukvårdsupprop, deltog. Mycket i diskussionen fokuserade på vårdplatsbristen.

Enligt Sofia Wallström har myndigheten och vårdgivarna samma bild av problemen i vården.

– Vi är överens om att det finns en vårdplatsbrist och att den är farlig för patientsäkerheten. Problemet är att åtgärderna inte räcker. Det är inte omöjligt att vi inom kort står inför en situation där vi ställer oss frågan om vissa verksamheter kan fortsätta bedrivas. Man kan inte straffa fram bra kvalitet, men man kan markera vad som är lägsta möjliga acceptansnivå, sa hon.

Myndigheten inledde tidigare i år en nationell tillsyn av sjukhusvården, men vill nu utöver det även använda sina verktyg och »skarpa mandat« bättre, som Läkartidningen tidigare har rapporterat. Det tyngsta vapnet som myndigheten kan ta till är att stänga en verksamhet, sa Sofia Wallström.

– Jag anser att vi ska använda hela det legala utrymmet och hela verktygslådan innan vi kan säga att det inte räckte. Det har inte någon svensk vårdtillsynsmyndighet gjort hittills, men det avser vi nu att göra.

Michael Breimer från Göteborgs läkarförening sa att regionerna har visat att de inte klarar av att ta sitt ansvar och att Ivo borde kunna ta över driften av olika verksamheter när så behövs.

Men Uffe Hylin från Stockholms läkarförening var inte imponerad av Ivos verktygslåda.

– Du säger att ni har så bra verktyg, men de är ju helt värdelösa för de slår på den som redan ligger. Det är vi som jobbar som får straffet. Det är inte sjukhuset ni ska stänga, det är landstingshuset, sa han till rungande applåder från publiken.

Lina Nordquist (L) ansåg dock att Ivo:s nya hårdare nypor är »en väldigt viktig början på någonting«.

– Ivo kommer vara en nagel i ögat så att vi inte glömmer bort problemen, men jag tror inte att viten i sig kommer hjälpa.

Hon tror att lösningen snarare ligger i att skapa en långsiktighet i vården.

– Ingen ska kunna tänka att »nu sitter vi vid makten och gör ett litet utspel för fler vårdplatser«. Vem vill ta anställning i vården när man vet att satsningen bara gäller något år? Vi måste ha längre perspektiv än så, sa hon.

Läs också: Nya hårdhandskar från Ivo för att få bort brister och oseriösa aktörer