Karin Båtelson, ordförande för Sjukhusläkarna. Foto: Sveriges läkarförbund

Karin Båtelson har lett Sjukhusläkarna sedan 2014, men tycker nu att det har blivit dags att lämna över stafettpinnen.

– Åtta år är lagom för de flesta uppdrag, då är det dags att växla över. Man är också väldigt utsatt som ordförande med alla bollar man ska springa på. När Elin äntligen sa ja till att ställa upp var det ett solklart beslut för mig, säger Karin Båtelson.

Det är ganska ovanligt för en tidigare ordförande att sitta kvar i styrelsen. Hur har du resonerat?

– Jag har blivit ombedd av Elin och styrelsen att vara kvar och vill gärna bidra, förutsatt att fullmäktige går på valberedningens linje.

Med ordföranderollen bakom sig ser Karin Båtelson nu fram emot att fördjupa sig i flera vårdpolitiska frågor. Bland annat önskar hon sig ett större fokus på vårdens resultat, som en skarp patienträttighetslagstiftning, snarare än på resurserna.

– Vi kan inte bara säga att vi vill ha mer resurser, vi måste också göra rätt saker.

Elin Karlsson föreslås ta över ordförandeposten efter Karin Båtelson. Foto: Stefan Tell.

Hennes föreslagna efterträdare Elin Karlsson säger att det känns spännande och utmanande, men också lite nervöst om hon blir vald till ny ordförande. Hon har suttit i styrelsen i många år och ser ordförandeposten som både rolig och viktig. Men med tre barn och ett arbete som kirurg krävdes en del betänketid.

– Efter att ha landat i tanken valde jag att tacka ja till nomineringen. Men jag är väldigt glad att Karin kan tänka sig att sitta kvar i styrelsen, för hon besitter en enorm kompetens, säger Elin Karlsson.

Om hon blir vald vill hon fortsätta lägga fokus på vårdplatsfrågan.

– Dimensioneringen har varit eftersatt i många år och vi har tagit upp det så länge. Nu verkar det till slut finnas ett fönster där vi faktiskt får gehör, säger hon.

När det stod klart att Karin Båtelson inte ville fortsätta på posten gick frågan först till föreningens förste vice ordförande, Bengt von Zur-Mühlen. Han tackade dock nej.

– Och då har vi förstås haft uppdraget att föreslå en kompetent person som har de kvalifikationer som krävs, och vi har hittat Elin, säger valberedningens ordförande Sven Wallerstedt.

Han beskriver Elin Karlsson som kunnig, lösningsorienterad, positiv och med ett stort kontaktnät.

– Hon har lång erfarenhet av fackligt arbete och har en förmåga att ena de parter hon kommer i kontakt med.

Även Karin Båtelson har bara gott att säga om Elin Karlsson.

– Det känns väldigt bra att få lämna över till henne.

Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte går av stapeln den 17–18 mars.