Det är fjärde året i följd som tidskriften Newsweek rankar världens bästa sjukhus. Rankningen, som i år omfattar 2 200 sjukhus från 27 länder, bygger på en sammanvägning av resultat från patientenkäter, medicinska resultat och rekommendationer från läkare, chefer och annan sjukvårdspersonal.

Karolinska universitetssjukhuset hamnar på åttonde plats i årets rankning. Det är ett hack ner jämfört med fjolårets rankning då sjukhuset återfanns på plats sju.

– Det är ett styrkebesked att tre år i följd nå den yttersta toppen bland världens sjukhus, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Karolinskas placering innebär att sjukhuset är det tredje högst rankade i Europa. Före på listan ligger Charité-sjukhuset i Berlin på plats fem och Pitié Salpêtrière-sjukhuset i Paris på plats sju.

Ytterligare ett sjukhus från Sverige finns med på topp-100 i Newsweeks rankning. Det är Akademiska sjukhuset i Uppsala som i år hamnar på plats 51.

Precis som förra året toppas listan av de tre amerikanska sjukhusen Mayo Clinic, Cleveland Clinic och Massachusetts General Hospital.