I juni förra året dömdes läkaren för att ha våldtagit en kvinnlig patient och sexuellt ofredat ytterligare fyra kvinnor under pågående undersökningar på sin privata klinik.

Tingsrätten skriver i domen att läkaren utnyttjat patienternas förtroende. Den manlige läkaren har erkänt fem fall av sexuellt ofredande, men förnekar våldtäkten. Domen fastställdes dock i augusti förra året av Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Nu återkallar Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSAN) läkarens legitimation efter ett yrkande från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

»Sexualbrott begångna mot patienter i behandlingssituationer är allvarliga brott i PSL:s (patientsäkerhetslagen) mening och brotten påverkar i högsta grad förtroendet för XX som legitimerad läkare«, skriver HSAN i sin bedömning.

Läkaren själv anser att återkallelsen av läkarlegitimation är ett för stort ingrepp och han vill kunna fortsätta arbeta som läkare. Han anser att han redan har drabbats hårt genom att han tvingats sälja sin privata praktik med förlust.

»Mot bakgrund av att brotten inte är att klassa som allvarliga i hans ögon, eftersom de fem sexuella ofredandena inte medförde fängelse utan böter, skadestånd och samhällstjänst, samt att den påstådda våldtäkten inte har inträffat, är återkallelse av legitimationen ett allt för stort ingrepp i hans liv«, skriver HSAN om läkarens inställning.

Läkarens straff mildrades till två års fängelse, eftersom han fick lägga ner sin klinik och sannolikt skulle förlora sin läkarlegitimation i och med domen. Utöver fängelsestraffet ska han betala ett skadestånd på totalt 190 000 kronor till de drabbade patienterna.

Läs även:

Våldtäktsdömd läkare kan förlora sin legitimation

Läkare döms till fängelse för våldtäkt på mottagning