Fyra hematologer har sagt upp sig och resterande tre har hotat att följa deras exempel om inte patientsäkerheten på NU-sjukvårdens hematologiavdelning i Trollhättan kan garanteras, som Läkartidningen tidigare har rapporterat. De har bland annat vänt sig mot att cancerpatienter blandas med infektionspatienter, vilket lett till smittspridning, samtidigt som de nya lokalerna som utlovats dragit ut på tiden. Ritningarna som tidigare tagits fram har också fått kritik från läkarna för att vara för enkla. Uppsägningarna fick NU-sjukvårdens styrelse att vädja till läkarna om att samarbeta för patienternas bästa. Sjukhusledningen fick också i uppdrag att återkomma med nya ritningar för den framtida hematologiavdelningen, utan att för den delen spränga budgeten på 25 miljoner. Johanna Abelsson, överläkare på hematologen, välkomnar ändringarna som nu har presenterats.

– Vi har fått till fyra riktigt fina isoleringsrum, vi har 13 enkelrum totalt och vi har också HEPA-filter som filterar luften in på avdelningen. Så det ser väldigt fint ut för både patienter och personal, säger hon i en intervju med P4 Väst.

Men hon vill ändå lägga in en brasklapp – avdelningen måste stå klar till nästa höst.

– Längre kan vi inte vänta, utan vi vill ha en avdelning då.

Nu håller Johanna Abelsson tummarna för att ledningens nya bud ska få även de fyra specialister som redan sagt upp sig att tänka om.

– Det är min stora förhoppning att samtliga fyra specialister ska dra tillbaka sina uppsägningar så att vi får en bra hematologivård. Vi kan inte bedriva en bra vård med bara tre specialister, utan vi behöver verkligen de andra fyra doktorerna, säger hon i radiointervjun.

Läs också: Läkare protesterar mot bristande patientsäkerhet – flera säger upp sig