Läkarförbundet har påbörjat ett arbete med att försöka lyfta fram friskfaktorer och inte bara riskfaktorer i arbetsmiljön. Enkelt uttryckt ska arbetsplatserna inom vården också ge medarbetarna energi, i stället för att enbart krama musten ur dem. Där kan Neptunuskliniken i Varberg, som fått ett lyft av gemensamma träningspass på arbetstid, fungera som ett gott exempel att sprida, tror Emelie Hultberg. Men hon vill ändå lägga in en brasklapp.

– Det är väldigt mycket fokus just nu på motion för att hantera stress, men det finns annat som också är hälsofrämjande. Jag har till exempel inte hört om någon arbetsplats som har bokklubb eller stickar på arbetstid, men sådant ger också friska medarbetare. Jag tror att motion bara är en del i ett större tänk inom arbetsmiljö-området.

Emelie Hultberg har också farhågor om att träningen ska användas på fel sätt av vissa arbetsgivare. Hon liknar det vid att plåstra om ett brutet ben.

– Om personalen ständigt är underbemannad, dagligen utsätts för etisk stress och var och en gör två personers jobb – då kan det kännas som ett hån att få höra att »nu ska vi gympa också«. Se till att fixa de här basala grejerna först. Det är väl jättebra om man får motionera på arbetstid också, men det behöver vara hela paketet, säger hon.

Anders Rydell, legitimerad psykolog och organisationskonsult, är dock övertygad om att många arbetsplatser skulle fungera mycket bättre om motion blev en obligatorisk och prioriterad arbetsuppgift.

– Man kan tycka att det är den enskilda medarbetarens ansvar att hålla sig i gott skick, men om det inte funkar måste kanske arbetsgivaren hjälpa till, exempelvis genom att göra motionen till en arbetsuppgift i sig, inte något som ska klämmas in i ett redan späckat schema.

Han köper inte resonemanget att läkare har ett för hektiskt jobb för att kunna få till träning under arbetsdagen, bland annat eftersom studier visat att produktiviteten inte går ner när man får motionera på arbetstid.

– Man ska såklart inte gå ifrån patienten eller operationsbordet för att ta en löprunda. Men inom polisen och brandkåren, som också ständigt behöver vara på standby, har man ändå lyckats hitta möjligheter att motionera på jobbet. Man kanske kan ha ett löpband vägg i vägg med operationssalen? Och om man behöver utöka personalstyrkan för att få tid över till motion är det sannolikt värt investeringen.

Läs också: »Vi har fått ett väldigt lyft«