Det råder ett missnöje bland sjuksköterskor i Region Västernorrland. Bakgrunden är bland annat att regionen tidigare i mars beslutat att göra en särskild lönesatsning där 500 utvalda sjuksköterskor som arbetar på avdelningar som är särskilt svåra att bemanna skulle få 3 000 kronor extra i månadslön.

Det väckte frustration bland de cirka 1 000 sjuksköterskor som exkluderades från satsningen och enligt Sundsvalls Tidning har det bland annat lett till massuppsägningar på barnkliniken vid Sundsvalls sjukhus.

Nu rapporterar tidningen att åtta Iva-sjuksköterskor och 14 operationssjuksköterskor sagt upp sig.

– Det har pyrt länge och det som hände nu var som ett slag i ansiktet. Alla har vi nog kommit till den punkt att nu får det fan vara nog, nu räcker det, säger en operationssjuksköterska som Sundsvalls Tidning talat med.

Anna Dalén, överläkare på kirurgkliniken och ledamot i Medelpads läkarförening. Foto: Privat

Anna Dalén, överläkare på kirurgkliniken och ledamot i Medelpads läkarförening, menar att uppsägningarna riskerar att medföra mycket negativa konsekvenser för den kirurgiska verksamheten på sjukhuset.

– Det är klart att om sjuksköterskorna fullföljer det hela så kommer det ju få enorma konsekvenser för vården, både när det gäller planerad kirurgi och akut kirurgi. Det är solklart, säger hon till Läkartidningen.

Anna Dalén tror också att det blir svårt att täcka upp i verksamheten med hyrpersonal.

– Det är redan nu erkänt svårt att få tag i stafettpersonal. Vi hoppas verkligen att regionledningen ska lyssna och ha en konstruktiv dialog med de här sjuksköterskorna och lösa problemet.

Läs också:

Brist på vårdplatser i Västernorrland – förstärkningsläge i Sollefteå