I tisdags presenterade regeringen ramarna för den nya narkotikautredningen, som beskrevs som den mest omfattande i ämnet på årtionden. Men Joar Gutestam, beroendeforskare vid Karolinska institutet och överläkare och specialist i psykiatri och beroendemedicin, ser inte att regeringen tar ett större grepp än tidigare. Till Altinget säger han att Samsjuklighetsutredningen redan lagt fram flera bra förslag på området. Han är också kritisk till att man inte kommit längre kring hanteringen av läkemedlet Naloxon, som används för att häva opioidöverdoser.

– Socialstyrelsen har redan tittat på frågan om att utvidga tillgängligheten så att flera grupper ska få ge Naloxon. Det borde fått ett snabbspår tidigare och varit klart redan i går. Det är galet att vi måste vänta ännu längre på det, säger han till Altinget.

Folkhälsomyndigheten har, liksom Sveriges Kommuner och regioner och Samsjuklighetsutredningen, förespråkat en utvärdering av kriminaliseringen av eget bruk sedan tidigare. I en intervju med Dagens Nyheter upprepar Joakim Strandberg, Folkhälsomyndighetens chef för drogprevention, den ståndpunkten. Han hade önskat en bredare utredning, där narkotikastrafflagen också utvärderas.

– Vi har fått signaler om att narkotikastrafflagen kanske inte fungerar helt optimalt. Vi ser att den inte har utvärderats på länge och tycker därför att det finns anledning att utreda hur den fungerar och vilka positiva och negativa effekter som finns, säger han till DN.

Läs också:
Ny utredning om narkotika ska leda till bättre vård för missbrukare

Regionerna föreslås få ökat ansvar för vården vid samsjuklighet